infrarood panelen

Alternatief voor warmtepomp

Woningen worden nog steeds het meest verwarmd met gas. Nieuwbouwwoningen worden voortaan gasloos opgeleverd. Dit betekent een verwarming op basis van een warmtepomp. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst alle woningen niet meer met aardgas worden verwarmd.

infrarood panelen


Van het gas af


De reden dat Nederland van het gas af moet, is de vermindering van de CO-2 uitstoot. Met warmte uit de bodem of buitenlucht is er een aanzienlijke reductie te behalen. Warmte-installaties werken op een lage temperatuur en zijn daardoor aanzienlijk zuiniger. Het vereist evenwel een goed geïsoleerde woning met vloer, wand en dakisolatie. Voordeel van deze wijze van verwarmen is het gebruik van vloerverwarming.

Elektrisch verwarmen


Er is een alternatief voor de warmtepomp namelijk elektrisch verwarmen. Elektrisch verwarmen heeft voor veel mensen een wat negatief imago. Het zou duur zijn omdat de gasprijs nu eenmaal voordeliger is, maar dit is maar ten dele waar. Steeds meer mensen hebben een eigen elektriciteit voorziening met zonnepanelen op het dak. Met infraroodverwarming wordt elektrisch verwarmen een stuk rendabeler.

Infrarood is voordeliger


Infraroodverwarming heeft een lager watt-vermogen nodig dan vergelijkbare traditionele elektrische kachels. Infrarood is dan 2,5 keer zuiniger. Deze wijze van warmte gebeurt door stralingswarmte. Het opwarmen van een ruimte gebeurt dan ook een stuk sneller dan met een conventionele centrale verwarming. Het comfort wordt vooral verhoogd doordat infrarood verwarming objecten verwarmt.

Plafond of wand


infrarood panelen kunnen bevestigd worden op het plafond of tegen de wand. Het meest effectief is plaatsing tegen het plafond. Een paneel met een vermogen van 1200 watt kan een ruimte van 20 m2 verwarmen. Een woning van 120 m2 heeft 8500 watt vermogen nodig. De panelen zijn vergeleken met radiatoren vrij dun en hebben een strakke uitvoering. Op de glazen panelen kunnen zelfs afbeeldingen worden geplaatst. Er zijn speciale plafond panelen als opbouwmodel of geïntegreerd in een systeemplafond.

Infrarood verwarming vereist een optimaal geïsoleerde woning. Dit geldt ook voor andere methoden zoals warmtewinning uit de bodem. De isolatie blijft de basis voor energiezuinig verwarmen.Geef een reactie