Cipres

De cipres als haagplant of sierplant

De naam cipres zegt je wellicht niets, maar je hebt er ongetwijfeld wel eens een gezien. Het is een razend populaire haagplant in Nederland en het buitenland. Bovendien wordt de cipres ook gehouden als sierplant, soms zelfs in een woning in een mooie pot.

Blauwe Cipres

Zorgen voor de cipres

Heb jij een cipres haagplant maar heb je deze niet zelf uitgekozen? Misschien stond de haag al wel toen je het huis kocht. Dan is het handig om toch even de tijd te nemen je te verdiepen in de verzorging van deze prachtige en bijzondere plant. Lees hieronder de belangrijkste dingen die je moet weten om voor jouw haagplant te zorgen. 

Water

Een cipres heeft voldoende water nodig, vooral tijdens het eerste groeiseizoen. Het is eigenlijk de bedoeling dat je telkens opnieuw water geeft als de bovenste 5 centimeter van de aarde droog is. Vergeet je dit een keer dan is het geen ramp, maar het is een goede vuistregel om te voorkomen dat je cipres dorst krijgt. Als de plant eenmaal goed gevestigd is in de grond, heeft deze nog maar weinig water nodig. 

gele Cipres

Onkruid

De cipres houdt niet van oneerlijke concurrentie. Je kunt dus het beste onkruid verwijderen wanneer dit dichtbij je plant komt. Je cipres wil liever niet zijn voedingsstoffen en water delen met anderen. Gras is een vorm van onkruid die de cipres al helemaal niet fijn vindt. Zorg er daarom voor dat gras ver weg blijft van je haag. Het beste kun je ongeveer 100 centimeter tussen de haag en het gras houden.