Polycarbonaat

De verschillende functies van polycarbonaat

Het materiaal polycarbonaat – beter bekend als plexiglas – wordt steeds meer gebruikt ter vervanging van glas maar ook andere materialen. Het is namelijk stevig, betaalbaar en veel sterker dan glas. Het is bovendien sterker dan veel andere materialen naast glas. Maar wat is polycarbonaat precies, en waar kun je het voor gebruiken? Dat ontdek je hier.

Polycarbonaat

Over polycarbonaat 

Het materiaal polycarbonaat wordt ook wel plexiglas genoemd. Het kent echter nog meer bijnamen zoals polymethylmethacrylaat en perspex. In feite is het een soort kunststof. Het is zeer sterk, kan veel meer verdragen dan glas en is doorzichtig. Het wordt dan ook veel gebruikt voor plekken waar het nodig is dat je visueel niet volledig afgesloten bent. 

De geschiedenis van polycarbonaat 

Polycarbonaat is uitgevonden in Europa, door een Duitse chemicus. Hij heeft heel lang onderzoek gedaan naar het materiaal en hoe het in te zetten zou zijn als product voor commerciĆ«le doeleinden. Het plexiglas in die tijd had echter een bruine tint. Het was dus nog niet zo licht en doorzichtig als glas. Daarom werd het ook niet direct ingezet als vervanging van glas: het had immers niet echt dezelfde eigenschappen. Uiteindelijk werd in 1953 een manier ontdekt om het doorzichtig te maken en werd het langzaamaan steeds meer op plekken gebruikt waar men doorgaans glas zou plaatsen. 

Verschillende tinten

Nog altijd zijn er ook niet-doorzichtige versies van dit materiaal verkrijgbaar. Je kunt vaak gaan voor opaal, glas helder of getint. De getinte versie wordt ook wel gebruikt ter decoratie om een bepaalde kleur mee te geven aan het materiaal. 

Ter bescherming

Tegenwoordig wordt dit materiaal veel gebruikt in kantoorruimtes. Dat is niet per se ter vervanging van ruiten en ramen maar meer ter bescherming van de medewerkers. Je kunt plexiglas namelijk tussen bureaus plaatsen om te voorkomen dat mensen elkaar aansteken met griep of andere ziektes. 

Geef een reactie