Traprenovatie

Traprenovatie of een nieuwe trap?

Laatst in het dorpscentrum liep ik tegen een trap aan die leidde naar een klein steegje tussen twee rijtjeshuizen met groene daken. De trap keek me betreurd aan en vroeg me of ik hem alsjeblieft kon betreden. Omdat ik de kwaadste niet ben toch al een goede dag had, deed ik zoals gevraagd. Maar halverwege werd het me duidelijk waarom deze trap zo toe was aan betreders. De beschadigen vielen meteen op. Barsten, scheuren, kieren, gaten, gleuven, holtes, elke trede had weer een nieuwe verrassing voor me in petto. Wat doe je in zo’n geval? Tijd voor traprenovatie of de hele trap vervangen?

Traprenovatie

Waarom wel?

Het lijkt zo’n eenvoudig oplossing. De trap slopen, het puin ruimen en een gloednieuwe, duurzame trap installeren. En dat is het ook. Het vervangen van een trap is vaak een betere oplossing dan het renoveren van een trap. Maar wat moet dat kosten? Ja, de kosten zijn meestal ook vele male hoger dan een eenvoudige renovatie.

Waarom niet?

Hoe charmant is een oude klassieke trap? Het zal je niet verbazen: zeer charmant. Oude versleten trappen hebben vaak karakter. Ze hebben veel meegemaakt en hebben daardoor geen tekort aan anekdotes.

Traprenovatie

Hoe liep het af?

Deze trap is uiteindelijk gerenoveerd en ziet er weer als nieuw uit. Maar goed ook, want het is later gebleken dat het een monumentale trap is die niet eens vervangen had mogen worden. Alles is uiteindelijk dus toch nog goed afgelopen.