Waar u op moet letten bij het kiezen van hardhout voor uw buiten projecten

Natuurlijk hout , vurenhout, vlonders of hardhout zijn een uitstekende keuze om textuur en warmte toe te voegen aan uw tuinomgeving. Hoewel hout meestal chemisch wordt behandeld zodat het niet gaat rotten, zijn er toch bepaalde houtsoorten die van nature zeer goed bestand zijn tegen rot en die buiten kunnen worden gebruikt zonder ze chemisch te behandelen. De belangrijkste belemmeringen voor het buiten houden van houten meubels zijn overmatige blootstelling aan zonlicht, vocht in de lucht, insecten en schimmels in de tuin, die allemaal enige mate van rotting veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat u voor rotbestendig hout kiest. Houd rekening met deze factoren wanneer u van plan bent hout te kopen voor uw tuinproject:

Impact van blootstelling aan zonlicht

Als het hout dat u kiest voor uw buitenproject niet chemisch is behandeld, zal het bij slecht weer afbrokkelen, grijs worden en barsten of kromtrekken. Wanneer zonlicht op uw meubels valt, zal het beginnen te vervagen en de nerven zullen ook sterven als het niet wordt onderhouden of wanneer het kaal wordt gelaten. Om uw houten meubelen er als nieuw uit te laten zien, moet u een UV-blokkerende afwerking of een toplaag gebruiken die de nadelige effecten van fel zonlicht voorkomt. Het is gebleken dat naarmate donkere houtsoorten ouder worden door overmatige blootstelling aan de zon, ze lichter worden en naarmate lichte houtsoorten ouder worden, ze donkerder worden.

Impact van blootstelling aan weer

Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt, nemen houtvezels het extra vocht in de lucht op en proberen ze op gelijke voet te staan ​​met de omgeving. Wanneer hout het evenwichtsvochtgehalte (EMC) bereikt, wordt het als stabiel beschouwd. Gedurende de tijd die nodig is om stabiel te zijn, beweegt en zwelt het op. Wanneer de vochtigheid daalt en de lucht droogt, probeert het hout weer te egaliseren. Naarmate het water zich terugtrekt uit de houtvezels, begint het hout te krimpen, wat resulteert in draaien, eindcontrole en oppervlaktecontrole, cupping en kromming. Naarmate de vocht veranderingen voortduren, nemen deze defecten toe. Voor iedere houtsoort is dit anders, ga daarom goed na welk houtsoort u gebruikt en houdt hier rekening mee voordat u aan uw project begint.

Geef een reactie